Årets första segling - till Orkney!

Vi har nu landat i Kirkwall, Orkney efter en fantastisk segling över Nordsjön. 3 dagar, 14 h och ett par minuter tog det oss (från Skagen) och vi behövde inte starta motorn en enda gång, vinden höll hela vägen. Ett par gånger blev den svagare men fortfarande tillräckligt att kunna segla ett par knop.

Andy och jag har varit “lediga” hela vintern, vi lämnade båten nere på Vindö Varv på den svenska västkusten i September och var bara nere en dag och kollade till henne i Januari. Henrik och hans team på Vindö bytte ut motorn, installerade värme, bytte ut alla tankar, nytt vatten- och gasolsystem, ankarspel och mycket annat stort och smått, det mesta är saker som inte syns, utan som Andy beskrev det “inte mycket är nytt och spännande, bara att allting fungerar så mycket bättre nu”. 

Andy och jag flyttade ombord på Isbjörn i början på April och hade drygt tre veckor att testa och lära oss de nya systemen på båten innan säsongen skulle starta. Andys pappa Dennis flög över från USA och hjälpte oss. Hans föräldrar har alltid varit med oss när något nytt är på gång och var ett stort stöd när vi bygds om vår gamla båt Arcturus inför den första Atlantseglingen. Vi frågade Dennis under vintern om han inte hade lust att komma över och testsegla med oss och det blev snabbt ett JA! Tre veckor senare hade vi hunnit med att testa de flesta systemen och (pepper peppar ta i trä) så verkar det mesta fungera över förväntan. Den ‘långa’ testseglingen var upp till Smögen och Strömstad för att vara med på Helly Hansens ‘Global Meeting’ och Andy han även med en snabbvisit hos Clint i Oslo när han lämnade av Dennis på flygplatsen. Vi hade tänkt att segla ner längs kusten och utforska många av de vikar vi missat tidigare år. Men när vi lämnade Strömstad var vindarna så bra att det blev Marstrand direkt, 80 sjömil på 11 timmar!

Paniken steg på fredagskvällen i Marstrand då vi hade problem med oljetrycket, kan den nya motorn ha något fel eller är det så enkelt att mätaren har slagit slint. Paniken kom eftersom det var fredag kväll, allt var stängt för dagen och över helgen, och dessutom var det Valborg på måndag och 1:a Maj på tisdag. Som tur var ligger USA sex timmar efter och vi ringde Beta i USA och pratade med dem. De rådde oss att köpa en mekanisk oljemätare så vi kan mäta trycket direkt från motorn. Vi hittade en på Biltema i Göteborg och hade sån tur att en kille i GBG som vi känner skulle upp till Stenugnsund under dagen och svängde förbi Biltema och levererade mätaren! TACK Jan & Ida!

Efter en för övrigt härlig vecka i Marstrand var ‘förberedelserna’ över och dags för säsongen att starta. Marstrand har blivit lite av vårt hemmahamn i Sverige. Det var hit vi kom fösta gången med Arcturus, och första hamnen vi la till i med Isbjörn i somras. Familjen Hammarberg som bor på ön och har sin SV Mary af Rövarhamn längs bryggan har blivit goda vänner och en stor hjälp under vår vecka. 

Första seglingen för året är Marstrand, Sverige - Kirkwall, Orkney (Skottland). Besättningen kom den 1:a Maj och lustigt nog hamnade alla på samma buss från Göteborg. Regnet öste ner när de kom till Isbjörn och helt plötsligt kändes båten väldigt liten med sju personer och blöt utrustning (vår kompis Ben från Bainbridge Island är med som extrabesättning, i vanliga fall är vi bara sex personer totalt). Det är mycket att gå igenom med besättningen när de kommer, allt från säkerhet ombord, var saker och ting finns, hur kök och toa fungerar, navigation, väder och mycket annat.

Dagen efter vaknade vi till en klarblå himmel och vi tog med oss alla till klipporna och testade våra nya ‘survival suits’ som är nya för året. Alla i besättningen provade att dra på sig den på land och Sophie erbjöd sig att hoppa i och testa hur det kändes att vara i vattnet i den, en annorlunda form av det klassiska morgondoppet.

Väderprognosen var allt annat än god, med flera lågtryck som skulle dra in över Skottland senare under veckan men Linda och Ludvig (familjen Hammarberg) berättade att förra sommaren kunde man bara lita på 36 timmar av prognosen, väldigt skiftande väder i Nordsjön. Vi bestämde oss att segla ut den 2:a Maj på eftermiddagen, men inte förrän vi kom ut från Marstrand bestämde vi att styra Isbjörn västerut. Alternativet hade varit att segla upp till Smögen eller Mollösund, men risken var då att bli liggandes längs den Svenska kusten om de starka västliga vindarna skulle hålla i sig.


Leaving Marstrand. Photo: Linda Hammarberg


Så det bliv Skagen i stället, toppen av Danmark och en mysig fiskehamn. 30 sjömil dit och 10 m/s från syd, både Sophie och Ben blev sjösjuka men resten av gänget mådde bra. Skagen är större än vad jag trott, hade fått för mig att det är en liten fiskeby dit semesterfirare åker med det var en riktigt stad. Många goa bagerier, stora fiskebåtar och långa sandstränder. Prognosen hade som väntat ändrats och nu såg det ut som att vi skulle ha bättre väder över Nordsjön och de hotande lågtrycken verkar inte alls så starka som vi tidigare sett. Efter 36 timmar i Skagen seglade vi ut och började med västliga vindar och kryssade oss sakta men säkert fram. Ben och Sophie hade nu laddat med sjösjukemedicin och ingen av besättningen kände av sjösjukan.

Jag är ansvarig för att maten ombord, både att handla och laga. Men eftersom alla ombord har olika vaktschema har vi gjort så att frukost och lunch fixar man själv. Dock brukar Andy ta fam stekpannan och laga ägg till frukost till de som är vakna och sugna. Hans specialitet är “Hurricane Eggs”, man tar en skiva bröd, gärna en väldigt tjock skiva om man har oskivat bröd. Skär ut ett hål i mitten. Lägger smör i pannan, vänder brödet i smör, och knäcker ett ägg eller två i hålet (beroende på hur tjockt brödet är) och steker. En riktig höjdare ombord. Jag lagar middag varje dag och vi äter alla tillsammans vid klockan sex då vi byter vakt. Jag hade lagat en lasagne tidigare under dagen innan vi seglade ut från Skagen och det var bara att stoppa in i ugnen. Det är väldigt skönt att ha förberett första middagen innan vi åker ut, jag har lätt att bli sjösjuk om jag spenderar mycket nere i båten det första dygnet. Lasagne är en favorit och det är kul att äta middag tillsammans och dela historier från dagen och umgås. 

Seglingen var helt fantastisk och vi hade bra vindar hela vägen in till Orkney. Under söndagen, två dygn efter att vi lämnade Skagen, var det ganska så lätta vindar och Andy passade på att utmana alla till ett dopp i Nordsjön. Grupptrycket nådde alla utom Rob (I can not find one reason why I would go swimming in 8 degrees water :) ). Att simma ute på öppet hav är alltid väldigt speciellt men den här gången var det verkligen bara ett dopp, kändes som att jag hade fjädrar under fötterna och studsade upp på stegen av det kalla vattnet. Vi hade delfiner som kom och hälsade på ett flertal gånger och de är Stora här i Nordsjön jämfört med de i Karibien. Susan och Rob såg även en val, vet dock inte vilken typ. Många fåglar och även en liten krabat som landade på båten och vilade upp sig.  

På tisdag morgon seglade vi in till Orkney och bestämde oss för att lägga ankare ett par timmar innan vi tog oss in i hamn. Klockan var fyra på morgonen och det hade börjat ljusna men fortfarande så pass mörkt att en pannlampa behövdes. Vinden hade nästan avtagit och vattnet var som en spegel när solen kom upp. Vi firade seglingen med en liten whiskey och Andy lagade sina Hurricane Eggs som vi framför den fina soluppgången. Vi hade kommit till Skottland, och årets första segling hade gått över förväntan. 

Efter ett par timmars tupplur hissade vi segel igen och styrde in mot hamnen i Kirkwall. Med sju personer ombord går det snabbt att städa båten, besättningen tog utsidan medan jag och Andy skrubbade insidan. På kvällen blev det middag på en av de många pubarna i stan.

Nu har det gått ett dygn sedan vi kom in till Orkney och det är häftigt hur snabbt man vänjer sig vid sin nya vardag. För bara ett dygn sedan levde vi ombord vår flytande farkost och nu ligger vi i hamn längs en brygga. Jag är en morgonmänniska och är ofta först upp. Susan ska snart till flygplatsen och flyga hem till USA, Brian flyger hem imorn, Rob på fredag och Sophie & Ben på lördag. Det ska regna under dagen så det blir nog ett museum och kanske en tur på öns Whiskydestilleri. Imorn har vi tänkt hyra bil och åka runt ön och kanske dyka på fredag.