Premiärsegling för Isbjörn till Nova Scotia, Kanada

Fantastiska tre veckor ute på havet!

Andy och jag har som ni säkert redan vet köpt en ny båt, första riktiga seglingen med besättning är nu avklarad och vilken resa vi hade! Vi började nere i Annapolis; Dan, John och Charly som skulle segla med oss kom redan under eftermiddagen / kvällen den 4:e juli. De hjälpte till att göra båten redo för segling dagen efter och till kvällen lagades det middag och vi kolalde på stadens fyrverkerier (Det var ju trots allt USAs nationaldag!), Vår fjärde crew Sean hade bokat in sig på hotell med sin familj över natten men kom och hälsade på oss en stund. Hans två yngsta döttrar var mycket nyfikna och ville se ’var pappa ska segla, laga mat sova och gå på toaletten’. De provlåg sängarna och kolllade runt i alla små utrymmen :)

Den 5:e juli, strax innan lunch seglade vi ut ut Annapolis. Tyvärr var det ingen vind så det blev motor hela vägen upp Chesapeake Bay, C&D canal and Delaware Bay. Vi hade tur och viden kom lagom när vi kom ut på havet och våra tre första dagar var helt fantastiska. Lagom mycket vind och bakom oss! 

I början innan vi visste vilka kunskaper vår crew hade körde jag och Andy 4 timmar vakt, 4 timmar ledigt. De andra roterade med 3 timmar vakt, 9 timmar ledigt. Ganska så snart insåg vi att Dan & Charly kunde ha vakt på egen hand, så vi roterade 3 h vakt, 6 h ledigt hela vägen till Nova Scotia. Vi turas om att laga mat och diska, det är inte helt lätt kan jag säga att laga mat när båten lutar 20 grader och gungar, en ritkig konst att få till det ibland. Seglingen var helt fantastisk som sagt, vi hade delfiner som kom och hälsade på ett par gånger men vi såg inga valar. 

Då vindarna var sydliga är det vanligt att  dimman rullar in, varm luft söderifrån över de kallare vattnen skapar lätt dimma. Jag och Sean hade vakt en morgon och helt plötsligt kunde vi inte se någonting, kanske 50 meter sikt eller så. Dimman varade hela dagen och natten, men lättade sedan nästa morgon när solen gick upp. Under dimman lyckades vi dock sätta spinnakern och ta ner den, så inte illa!

Tidigt på fredagen såg vi land, efter knappt fem dagar ute till havs. Vinden blev väldigt lätt så tyvärr blev det lite motorbåt. Vattnet var alldeles glasliknande och helt plötsligt började det ploppa upp sälar längs med båten, de stack upp huvudet, kikade runt en stund och dök sedan ner igen, såg över ett dussin sälar!! :) Men fortfarande inga valar.. 

Vi kom in till Lunenburg runt klockan ett på lördagsmorgonen. Efter en elelr två dagar ute på havet började det bli riktigt kallt så vi alla var klädda i mössar o vantar när vi kom in! Vi firade med ett par glas bubbel innan vi hoppade i sängen :) Trötta och nöjda att för första gången på månda dagar få sova en hel natt utan att vakna.

Lördagen var en riktigt mysig dag i Lunenburg, vi började dagen med ett uppfriskande morgondopp,  strosade runt i Lunenburg, drack öl och åt seafood med vår crew. De åkte hem på söndagen och nya gänget kom redan på måndagen. Jag och Andy hade en riktigt effektiv morgon, både tvätt av klader och lakarn, samt fyllde på diesel innan lunch! För er som är sugna att åka till Kanada på semester kan jag verkligen rekommendera Nova Scotia, superfint, härlig temperatur och jättetrevliga människor!

Jag lagade hamburgare för att fira att vi är tilbaka i USA, går här för motor i Delaware Bay. Över 35 grader, så svettigt att laga mat!

I måndags kom som sagt vår nya crew, Rachek och Matt. Andy pappa kom även in på onsdagen och seglade med oss. I onsdags seglade vi tillbaka och resan hem var även den riktigt härlig! Bra vindar de första dagarna och sedan fick vi kryssa de sista två för att komma till Cape May och Delaware Bay. Jag lycakdes med att inte bli sjösjuk vilket var jätteskönt! Vi hade som vanligt delfiner som simamde med oss och kom och hälsade på lite nu och då. Den här gången hade vi tur att se valar. Redan andra dagen säger Matt, en av vår besättning ” I want to se  damn whale” och en minut senare ropar Andy ”Whales!!!”. Yey!! När det började bli varmare stanande vi och simmade, ganska så häftigt att sakta ner båten och hoppa i och simma mitt ute på havet!!

I tisdags morse kom vi in till Annapolis och la till mitt inne i staden, 5 dagar och 15 1/2 h tog det oss. Efter det obligatoriska firandet med bubbel gick vi ut och åt frukost inne i stan. Vi var sedan tvungna att åka upp til BWI för att checka in med immigration och få passet stämplat, hade det inte varit för mig (alla andra är amerikaner) så hade det nog inte behövts. Men mitt svenska pass behövde en stämpel så det var bara att hoppa in i bilen allihopa coh åka dit. Andy och jg körde storstädning av båten och nu under helgen är vi uppe i State Collage för att fira Nate och Christinas bröllop senare idag. På måndag kommer Cicci o hälsar på frpn Sverige i en vecka och den 6:e kommer jag o Andy hem till Sverige igen! Yey!

Ha det så gott allesammans