Semestern fortsätter på Åland

Andy och jag har nu tillsammans med Arcturus  tagit oss till Åland och Mariehamn.

Vill ni se bilderna kan ni med en gång gå längst ner, där finns ett litet bildgalleri :) 

 Efter att vi lämnat Nynäshamn spenderade vi ett par nätter i naturhamnar i Stockholms skärgård. Vilket fantastiskt vackert land vi bor i! Första natten låg vi för ankare strax utanför Nynäshamn, andra natten blev det Ålö. Vi hittade ett jättemysig liten vik där ett par till andra båtar redan låg. För första gången fick vi prova på att lägga till på svenskt vis med ankare från aktern, och knyta fast oss i ett träd vid land. Andy har beskrivit detta och ni kan läsa om det under vår "sailing blog". Vi trivdes mycket bra i vår lilla vik och jag hittade en skog full av blåbär bara ett par meter från klipporna där båten låg förtöjd. 

Löpningen har blivit lite åsidosatt sedan marathon i Vansbro i början på Juli. Om mindre än två månader är det dags igen för oss att springa en mara, då i USA. Vi bestämde att semestern skulle bli startskottet på vår marathonträning och Ålö var först ut. Ålö som ligger strax söder om Utö är sammankopplade med en bro och vi planerade att springa hela vägen upp till Gruvbyn som ligger på norra delen av Utö. Vi tog oss upp dit och vi båda var pigga i benen, inhandlade frukost och sprang sedan hem. En härlig 21 km blev det och på vägen tillbaka hittade jag ett riktigt hallonnäste bara några km från båten som jag använde som bränsle de sista km!

Promenad längs klipporna vid Biskopsön

Vi lämnade Ålö/Utö och tog sikte på Sandhamn, halvvägs dit ringde vi och kollade om det fanns platser kvar i gästhamnen men det visade sig att det var EM under helgen och fullpackat i Sandhamn. Vi svängde om och la till vid Biskopsön istället, en otroligt mysig liten vik. Alla låg "sweden style" och det fanns 18 båtar i den lilla viken, och inte kändes det trångt! Lagom när vi började fundera vad vi skulle laga till middag kom två tjejer förbi i en ribbåt och sålde rökt fisk, valet vad som skulle bli till middag var helt plötsligt väldigt lätt! Åh så gott det var!

Nästa stopp blev Möja, Andy hade slut på olivolja vilket betydde att vi var i akut behov av att hitta en matbutik. När vi väl lagt till i Möja hade den lilla Coop-butiken stängt för dagen, Andy hade svårt att förstå det. :) Kvällen blev dock väldigt mysig och vi hade trevliga grannar bredvid oss, en av grabbarna ramlade i plurret när de skulle lägga till.. hihi. :) 

Möja har nog gått om alla andra skärgårdsöar och blivit en favorit. Mysig lite fiskeö med trevliga människor och fin natur. Även Möja bjöd på löpning och det blev en runda runt ön, via Löka, Långviken och sedan naturstigen genom skogen och tillbaka till Berg By där vi låg till. Underbart! Och många hallon fanns det att mumsa på!

Inget gym kan slå den här utsikten!

Sista stoppet i skärgården blev Granhamn, en annan mysig vik strax utanför Kapellskär. Normalt sett är denna vik full med båtar som ska segla till Åland och väntar på rätt väder, men eftersom vi är inne på slutet av säsongen var det bara jag o Andy och två familjer som låg i viken. Under morgonen blev det styrketräning på klipporna, något som vi velat göra ända sen vi började segla men varit lata och skippat. Nu blev det av och jag har fortfarande träningsverk.  

I måndags hade vi perfekta vindar för att segla över Ålands Hav. Det skulle blåsa 5-9 från SW men med tanke på att vi seglade över på fem och en halv timma hade vi mer vind än så. Det var en spännande insegling och nu ligger vi i Västra Hamnen i Mariehamn, strax norr om vikingbåtarna.  

Mariehamn har varit ett mysigt stopp. Det är skönt att ha ett par dagar i en stad och handla mat, duscha och njuta av alla bekvämligheter som för oss känns som lyx. Att kunna ha mjölk i kaffet och fil till frukost tillhör inte vanligheterna eftersom vi inte har kyl ombord. Duschar gör vi genom att hoppa i havet, så en varm stråle som kommer ovanifrån är ganska så skönt som ni kanske förstår...

Idag har vi strosat runt stan och varit ner till mysiga sjökvarteren där det finns hantverk, mamma skulle gilla det! Vi har även varit ombord Pommern  och på sjöfartsmuseet. Jag har ätit min första Ålandspannkaka och känner på mig att det kommer bli några fler innan vi åker härifrån. 

Tyvärr är inte min bästis Johanna här, hon var ju lite av anledningen att vi valde just Åland till semestern. Hon har dock varit en mycket bra guide och svarat på alla mina turistfrågor. Även Johannas mamma Lotta kom och hälsade på oss erbjudit att hjälpa till om det är något vi behöver. Vi hoppas kunna segla in i närheten av deras stuga och lägga till innan vi sticker tillbaka till Sverige igen! Igår hade vi även Denni på besök, en bekant till Johanna som haft segelbåt under många år här på Åland och känner skärgården utan och innan. Han visade oss sina smultronställen vilket uppskattades. Imorn bär det av ut på vattnet igen och vi båda ser fram emot att upptäcka den Ålandska skärgåden, gästhamnar och naturhamnar!

Här är lite bilder från resan än så länge!