Bygga kompost

P3190078.JPG

Igår antog jag och Andy utmaningen att bygga en kompost åt hans pappa. Sedan en månad tillbaka har Andy fått dem att inse att kompostering inte är så svårt, och de har samlat allt matavfall i en hink på verandan. Vi åkte till Home Depot för att inhandla en komposttunna men tyckte inte om något som fanns i affären, antingen var de alldeles för komplicerade och snurrar och vrids åt flera håll, eller helt enkelt fula plasttunnor som ställs i trädgården. Vi bestämde oss istället för att köpa virke, spikar och stålnät och bygga en egen... Vi hade inget bättre för oss så varför inte?

Vi handlade på oss ett par brädor och letade runt lite hemma för att se vad vi kunde hitta. Plankorna sågades för hand, men stålnätet var för tjockt för en vanlig såg. Vi hyrde en "grinder" så vi kunde såga stålnätet i lagom stora bitar.

Först bestämde vi hur stor den skulle bli, mätte alla plankor och sågade dem till rätt längd.

På insidan har vi finmaskigt stålnät så inte djur ska kunna komma in. Därför är avståndet mellan träplankorna inte så viktigt.

P3190091.JPG
P3190098.JPG

Två sidor är klara! På bilden är de upp och ner, stumparna som sticker upp kommer vara vända mot marken.

P3190100.JPG

Nu börjar det likna något.... Botten är öppen så att maskar och annat kan komma in.

Så här blev den. Locket hittade vi hemma och satte på ett gångjärn så den enkelt kan öppnas.

På plats, nu är det bara att fylla den med matrester och löv!

P3190114.JPG

På framsidan, nertill finns en lucka där man kan tömma jord såsmåningom..

Visst blev den väl ganska så fin?

Jag måste säga att jag faktiskt är lite imponerad av slutresulatet... Även Andys pappa var nöjd. Nu kommer utmaningen att få grannarna att börja kompostera matrester och använda komposten. Den är lite väl stor för en familj att tömma matrester, men å andra sidan kan man ju slänga i både löv och annat för att fylla ut den...

P3190122.JPG

Oatie fick springa lös och leka adventure dog medan vi spikade och hamrade!