Ardglass, Ireland

Vi har nu varit i Irland i drygt två veckor, tiden går fort när man har det bra!

Innan vi kom hit hade jag hört mycket om Irland, att det är den gröna ön, alla barer serverar Gunniess (och Murphy i söder), trevliga människor, vackra landskap etc. Något som jag aldrig hört om Irland men som slagit mig och troligtvis kommer vara det bästa minnet från denna ö är Björnbär, konstigt nog. Var man än går växer det björnbär, alla gator är kantade med taggiga buskar och svarta bär! När vi kom i land i Crookhaven var detta guld värt efter 23 dagar ute på havet, nu när vi har tillgång matbutiker och färsk frukt är detta fortfarande guld, speciellt under promenader och löpturer... :)
 Mmmmm.... Björnbär i massor!
Clint, vår kära britt, klev av båten i Crookhaven och gav sig ut på egna äventyr ett par dagar. Jag och Andy seglade båten vidare till Glandore som är en fantastiskt liten stad (by) fem timmars segling från Crookhaven. Vi hann med att få oss en dusch (jag och Andy räknade att vi haft tio riktiga duschar sedan vi lämnade Annapolis, resterande i havet eller med saltvatten, uh!!), ta del av lokala pubens sommarerbjudande vilet var en flaska vin och en ostbricka för €12, passade våran plånbok. Vi åt även en utomordentlig middag på restaurang tack vare simtjejernas sista present i havskalendern och drack kaffe hemma hos Donald Street följande morgon. Ett mycket trevligt stopp i Glandore!
Mysiga Glandore!
Efter Glandore seglade vi vidare till Kinsale, även denna stad på Irlands södra sida. När vi kom hit möttes vi av en riktig stad med matbutik, många barer och butiker och vi var nästan lite överväldigade! Även Kinsale var mycket trevligt och vi promenerade till ett gammalt fort som låg ett par kilometer utanför staden. Det är otroligt vad man uppskattar promenader och joggingturer efter all segling! Våran kompis Ullis hoppade på båten i Kinslae och var med oss en vecka, superkul att visa upp delar av vår resa och ha lite sällskap!

Vi kände efter Glandore att det var dags att komma vidare och seglade ut 15.00 och anlände i Arklow följande kväll. Vi hade hoppats att komma hela vägen till Dublin men tidvattnet vände mot oss och det blev ett snabbt stopp i Arklow. Nu när vi är i Irish Sea har vi upptäkt vilken fördel man har om man räknar in tidvattnet i resan och vilken skillnad det kan göra. När vi kom run sydöstra delen av Irland på väg upp mot Arklow kollade Andy på hastigheten och vi seglade över 10 kt, vilket betyder att vi hade en 4 kt current med oss!!!!

Skerries blev nästa stopp, en liten stad norr om Dublin. Vi passade på att åka in till storstaden under söndagen och njöt av mysiga fik, kollade in Irländska mästerskapen i Hurling och shoppade på Pennys! :) Vistelsen i Skerries blev längre än väntat då ett starkt lågtryck kom in. Ullis lämnade oss i måndags och redan under natten började det blåsa ordentligt, uppemot 40kt! Under tisdagen kom inte jag och Andy från båten förrän under eftermiddagen och när vi skulle försöka ro ut till båten gick det inte, vågorna var för höga och vi gjorde ett tappert förskök och kom inte en meter närmare båten, snarare tvärtom. Som tur var fick vi lift av ett par snalla grabbar som tog vår lilla jolle på släp, lite komiskt!

Nu befinner vi oss i Ardglass vilket ligger i Nordirland. Människorna är fortfarande lika trevliga och hjälpsamma men tro det eller ej, ännu svårare än Irländarna att förstå, nästintill omöjligt ibland. Andy och jag var ute på en fantastisk löptur idag, först längs en liten grusväg och fortsatte ut längs med kullar som blickade över havet. Vi hade ett riktigt bra om framtid och planer och kunde inte hitta ett bättre och mer inspirerande plats att diskutera dessa. Vägen tillbaka var som vanligt full av Björnbär och jag hade svårt att hålla mig och slutet av rundan bestod av en minut löpning, två minuter plocka björnbär och mumsa på.. haha!!

Även om vi gillar Ardglass hoppas vi kunna segla vidare till Bangor imorn men vi har stormar på väg så vi får se om vi stannar ett par dagar.... Hursomhelst är vi nöjda och glada!! :)

Hoppas att ni har det lika bra hemma! Kram på er alla!