Lyx eller basvara?

Det är alltid lika spännande att handla mat här i USA, och varor som jag har tagit för givet har helt plötsligt förvandlats till lyxvaror...

Igår när jag handlade mat i den vanliga (stora) matbutiken försökte jag leta efter solrosfrön och linfrön som jag kan ha i min havregrynsgröt. Efter många rundor bland hyllorna var jag tvungen att fråga och lyckades tillslut hitta solrosfrön (helt vanliga, utan salt och inte rostade). Förpackningen var på 100g och kostade $ 5, vilket motsvarar 40 SEK. Linfrön hade de inte, utan jag blev hänvisad till en hälsokostbutik (för att kunna hitta något så konstigt..). Jag berättade detta för Andy och han kom sedan hem med en påse linfrö som han hittat, 100 gr för $ 7 (ca 55 SEK).

En annan sak som är extremt dyr här borta som man tar för givet hemma är jäst. 13 gr. färsk jäst kostar $1.50, vilket betyder att en mindre bulldeg skulle kosta 40 kr bara i jästkostnader... Även vanligt mjöl är en lyxvara, en 2 kg förpackning kostar över 30 kr (och ska man ha något så exotiskt som rågmjöl eller liknande får man räkna med 30 kr för en 500 gr. förpackning) och utbudet är väldigt litet. Däremot finns det ett mycket stort utbud av kaksmet på tub, färdiga bak- pannkaks- och brödmixer där man endast behöver tillsätta vatten (som även innehåller mängder av kemikalier och annat onödigt som absolut inte behöver finnas i en deg) till låga summor. Mycket intressant!

Det sägs väl att man ska ta seden dit man kommer, men jag kommer aldrig att acceptera en färdig bakmix, kakmix på tub eller den färdigblandade müslin med över 20 ingredienser!

Njut av det svenska utbudet och se till att det alltid kommer att finnas många mjölsorter i butikerna!